ELEMENT : ZRAK

PLANET : JUPITER

KRISTALI : IOLIT, SODALIT, AMETIST, SAFIR, GORSKI KRISTAL, FLUORIT

To je čelna čakra in je indigo modre barve. Imenujemo jo tudi tretje oko ali oko modrosti. Povezana je z univerzalno ljubeznijo, katera zavzema celotno življenje. Podpira in čuva vse kar obstaja. Leži na področju tretjega očesa,v sredini nad korenom nosa. Povezana je z hipofizo,uravnava delovanje ostalih žlez z notranjim izločanjem, upravlja pa tudi z malimi možgani, levim očesom, nosom, ušesi, ter z živčnim sistemom.

Središče je naše duše v budnem stanju,deluje na intuicijo, videnja in tudi na druge paranormalne metode in spoznanja in sposobnost prepoznavanje vzrokov zadev.

Če ta čakra ne deluje pravilno ali je popolnoma zaprta, so lahko naši mentalni pojmi zamegljeni in je naš spomin ter naše zamisli napačne in negativne. Lahko se tudi bojimo svoje intuicije, ter mislimo, da nismo dovolj inteligentni. Na drugi strani pa zopet lahko svojo intelektualno moč zlorabljamo. Blokada čakre se lahko tudi kaže z težavami kot so: težave z sinusi, migrenami, glavoboli, težave z očmi, očesno mreno, šizofrenijo, tumorjem na možganih.