ELEMENT : OGENJ

PLANET : MARS,SONCE

KRISTALI : TIGROVO OKO, RUMENI TOPAZ, RUMENI TURMALIN, CITRIN, JANTAR

Ta čakra se imenuje tudi trebušna, saj leži na področju želodca v solarnem pletežu. Njena barva je rumena, ter vpliva na naše duševni in linearni način razmišljanja. Povezana je s trebušno slinavko, ki uravnava raven sladkorja v krvi. Upravlja želodec, jetra, žolčnik

in živčni sistem. Vpliva na naš odnos do moči, je tudi kraj, da lahko prilagodimo energijo, ki teče skozi telo. Tretja čakra ima smisel povezave med materialnim in eteričnimi telesom. Center solarnega pleteža ,ki deluje na naše zadovoljstvo, duhovno modrost in zavedanje univerzalnosti življenja.

Tretja čakra prebuja v nas zavest o tem, kdo smo znotraj univerzuma. Čeprav je to mentalna čakra, je njeno delovanje povezano s čustvenim življenjem. Je izredno pomembna za občutek povezanosti: tako kot je otrok, ko se rodi in je povezan z popkovnico matere , ki vodi iz solarnega pleksusa. Med ljudmi, ki so v vezi obstajajo prepletene povezave, ki prihajajo iz trebušne čakre. Bolj , kot je veza močna, trdnejše so povezave. Takoj, ko se veza prekine se pričnejo,počasi trgati tudi vezi.. Če je čakra blokirana, je delovanje srca ločeno od spolnosti in ni povezano s srcem.

Tretja čakra je povezana z odnosom človeka, za svoje zdravje. Ta center je odprt za ljudi, ki ljubijo svoje telo in ga poskušajo obdržati zdravega. Prav tako je center zdravljenja, skupaj z duhovnim zdravjem..

Zaprt center se izraža v strahu in tesnobi, sebičnosti, manipulaciji, občutku manjvrednosti, čiru na želodcu, težave z jetri, prebavo in presnovo, diabetes, anoreksija in bulimija, ter artritisom.